Artikkelit

Kaikki, mikä sinun pitää tietää kuvien optimoinnista verkkosivuille

9.1.2021, lukuaika 10 min

Yksi helpoimmista tavoista tuhota verkkosivuston suorituskyky täydellisesti on käyttää sivustolla vääränlaisia kuvia. Tämä artikkeli pyrkii summaamaan mahdollisimman kattavasti kaikki verkkoselainten tukemat kuvaformaatit ja neuvomaan niiden mahdollisimman tarkoituksenmukaisessa käytössä. Millä tavoin väärin käytetyt kuvat haittaavat sivuston toimintaa?

Lue lisää ->

Näin ostat domainin kymmenessä minuutissa

25.9.2020, lukuaika 4 min

Domain-nimen eli verkko-osoitteen tai verkkotunnuksen hankinta on asia, joka lähes jokaiselle yritykselle tulee jossain vaiheessa vastaan. Tässä artikkelissa käydään läpi mikä se on, mihin sitä käytetään ja kuinka hankit sellaisen. Hintaa useimmille domaineille tulee kymmenestä kahteenkymmeneen euroa vuodessa.

Lue lisää ->

Kun valon nopeus ei riitä: kuinka CDN nopeuttaa verkkosivujasi

11.9.2020, lukuaika 2 min

Kuinka pitkä matka on Helsingistä Wellingtoniin? Googlen mukaan etäisyyttä on linnuntietä noin 17 000 kilometriä. Valon nopeus tyhjiössä on noin 299 792 kilometriä sekunnissa. Tästä saamme jakolaskulla selville, että signaalilta kestää ainakin 56,71 millisekuntia matkustaa Helsingistä Wellingtoniin.

Lue lisää ->

Kolme tapaa jäädä toimittajaloukkuun ja kuinka vältät ne

4.9.2020, lukuaika 4 min

Toimittajaloukuksi (vendor lock-in) kutsutaan tilannetta, jossa jokin taho tilaa ohjelmistoa jonka kaikki muutostyöt on pakko ostaa samalta toimittajalta. Toimittajaloukkua pidetään yleisesti huonona asiana siksi, että toimittaja pystyy tämän jälkeen veloittamaan muutoksista ihan mitä haluaa ja toimittaa mitä sattuu.

Lue lisää ->

Mikä on verkkosivu? (osa 2)

26.8.2020, lukuaika 3 min

Kun yritykset tarvitsivat yhä monipuolisempia toiminnallisuuksia, kasvoi verkkosivustojen tekninen monimutkaisuus eksponentiaalisesti. Ensin suoritettiin palvelimella oleva ohjelmakoodi, joka kasasi käyttäjälle lähetettävän HTML-sivun. HTML:n mukana tuli Javascriptiä, jolla toteutettiin lisää toiminnallisuuksia. Ohjelmalogiikkaa oli kahdessa kerroksessa ja hyvin pian oltiin tilanteessa, jossa sivu oli niin monimutkainen että sen päivittäminen oli mahdotonta.

Lue lisää ->

Mikä on verkkosivu? (osa 1)

10.8.2020, lukuaika 4 min

Sir Tim-Berners Lee keksi World Wide Webin vuonna 1989 mutta kouluissa ei opeteta suunnilleenkaan kuinka se toimii. Tämä artikkeli toivottavasti avaa maailmanlaajuisen verkon toimintaa hieman. Lyhyesti: verkkosivu on yksinkertaisimmillaan tekstitiedosto, joka on jollain toisella tietokoneella.

Lue lisää ->

Ota yhteyttä

Jere täällä moro! Olen se kaveri, joka pyörittää tätä puljua. Jos sähköposti on liian hidas kommunikointikanava niin valitse alta suosikkipikaviestimesi ja laita viestiä!

P. 045 866 4303